Genel Halı Kullanım Kılavuzu

Gönderen: Ilker ömer Ertop In: Halı Hakkında On: Yorum Yap: 0 Hit: 1738

Halılar için düzenli temizlik şarttır. Bu yapılmadığı takdirde tozlar basılarak halının içine yerleşir. 

Halılar için düzenli temizlik şarttır. Bu yapılmadığı takdirde tozlar basılarak halının içine yerleşir. 
Halı temizlenirken çırpılmamalı, dövülmemeli mümkünse elektrikli süpürge ile her gün temizlenmelidir. 
Halı yıkanmamalıdır. Halı şampuanı kullanılmalıdır. Mutlaka kullanım talimatına uygun olarak sadece şampuan köpüğü ile temizlik yapılmalıdır. Temizlikten sonra halı kısa sürede kurutulmalı asla nemli bırakılmamalıdır. Kurutma güneş altında yapılmamalıdır. 
Halı, deterjan, dert yüzey temizleyicileri, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi maddelerden uzak tutulmalıdır. Genel temizlik için halı şampuanı yeterli olacaktır. 
Halı üzerine konan sert cisim ve eşyalar uzun süre aynı yerde bırakılmamalıdır. 
İplik cinsi ne olursa olsun halı yüzeyine 70 0C ve üzerindeki su, çay, ütü v.b. maddelerden herhangi birini temas ettirmeyiniz. 
Halının üzerine dökülen sıvı hemen emici bez, kâğıt havlu veya vakumlu süpürge ile halıdan emilmeli ve dökülen maddenin cinsine göre leke çıkarma talimatlarımızda ki gibi işlem yapılmalıdır. 
Halı üzerinde oluşan lekeler için uzman halı temizleyicisine başvurulmalıdır. Halı kullanılmadığı durumlarda katlı biçimde değil, rulo halinde rutubet olmayan bir yerde muhafaza edilmelidir ve üzerine hiçbir şey koymadan dikey olarak konulmalıdır. Bir kaç ay içerisinde açma imkânı olan kullanmadığınız halılar arasına naftalin koymanıza gerek yoktur. 
Sıklığı 500.000 uç ve fazlası olan halıların yüzeyini sivri veya keskin uçlu cisimlerle çizmeyiniz. Çünkü düz duran havların arasına zorlanmayla yatan uçlar, halı havının sık olmasından dolayı kendi kendilerine düzelemeyeceklerdir. Buda uzun sürede halı havlarında deformasyona neden olacaktır. 
Halı uzun süre direkt güneş ışığı altında bırakılmamalıdır. Ağırlık altında kalan halı, çekilerek çıkartılmak istendiğinde, overlok ve sırt örgüsünün sökülüp yırtılmamasına dikkat edilmelidir.

Taşıma esnasında sert ve sivri cisimlerin halıyı zedelememesine özen gösterilmelidir. 
Halı yüzeyinde kullanım yoğunluğu (trafik) çok olan bölgeler ile kullanım yoğunluğu az olan yerler arasında farklılıklar olması kaçınılmazdır. Bunu önlemek için belirli aralıklarla halının yönünü değiştirmek gerekir. Böylelikle üretim kaynaklı olmayan gölgelenmelerde önlenmiş olur. 
Kesik elyafla üretilmiş(yünlü ve akrilik) halılarda bir miktar tüy dökülmesi kaçınılmazdır. Düzenli olarak güçlü elektrik süpürgesi ile süpürülen halılarda bu durum çok kısa sürede yok denecek kadar azalacaktır. 
Kesik uçlu halılarda ayak izleri görülebilir. bu durum halının yapımında kullanılan ipliğin parlaklığı ile doğru orantılıdır. Bu yüzden özellikle kullanım yoğunluğu (trafik) olan bölgelerde bu tip halılar alınırken dikkat edilmesi gerekir. 
Daha önce alınıp kullanılan halının aynısından tekrar alıp yan yana koyduğunuzda iki halı arasın da mutlaka fark oluşacaktır. İkinci halıyı alırken bu durum göz önüne alınmalıdır. 
Polipropilen halılarda, halı yapımında kullanılan elyafın özelliğinden dolayı kolay ve kısa sürede keçeleşme, deforme vb. gibi olumsuz durumlar gerçekleşebilir. Bu halılar alınırken kullanım yoğunluğunun (trafik) az olduğu yerlerde kullanılması gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır. 
Açık zeminli halılar daha kolay kir gösterir ve daha /

zor temizlenir. Halı seçimi yaparken kullanılacak yerin durumuna göre zemin rengi belirlemek daha sonraki kullanım kolaylığı için faydalı olacaktır. Unutmayınız ki hiçbir leke çıkartıcı lekelenen eşyaya zarar vermeden bütün lekeleri asla tamamen çıkartmaz.

Yorumlar

Yorum bulunamadı!

Yorum gönder

Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık