Halının Kalitesini Belirleyen Etkenler?

Gönderen: Ilker ömer Ertop In: Halı Hakkında On: Yorum Yap: 0 Hit: 4400

İplik,dokuma sıklığı,teknolojik özellikler

1) İplik

Halıdaki en önemli faktör ipliktir. Her iplik türü halıya farklı bir yapı, kullanım özelliği ve renk zenginliği katar. Her ipliğin kendine has özelliği vardır ve bu özelliklerinden doğru yararlanabilmek için doğru kullanım alanına göre seçim yapmak gerekir. Yün halılar, diğerlerine göre daha uzun ömürlüdür. Trafiğin yoğun olduğu mekânlarda bile uzun süre ilk günkü görünümlerini korur. Doğal malzemelerden dokunan halılar, keçeleşmeye ve ezilmeye dirençlidir. Yün oranı yüksek halılarda, kullandıkça parlaklık da artar. Yün iplikten dokunan halılar basınca karşı dirençlidir. Bu özellikleri sayesinde yün halılar mobilyaların ağırlıkları altında ezilmez ve üzerlerinde kalıcı iz oluşmaz. Ayrıca yün halılar; yüksek nem oranı, protein içeriği ve sarmal kıvrımlı yapısıyla oda ısının dengelenmesine yardımcı olan minik hava delikleri oluşturur. Bu da hem doğal izolasyon hem de halı için daha yüksek ateş direnci demektir. Yün halıların dezavantajı ise fiyatının daha yüksek oluşu, hav çıkarmasından dolayı alerji riski taşıması ve güveye karşı ilaçlanıyor olmasıdır. Halının dayanıklılığını arttıran bir diğer iplik türü de Polyamid ve akrilik ipliktir. Bu ipliklerle dokunan halılar da yün halılar gibi mobilyaların ağırlığına ve hareketine karşı dirençlidir ve uzun süre ilk günkü görünümlerini korur. Rutubete karşı da dayanıklıdır. Yünle birlikte kullanıldıklarında ise hoş bir görünümün yanı sıra yünün konforuna dayanıklılığına sahip olur. Güneş ışınlarına karşı da dayanıklıdır. Keçelenmeye ve aşınmaya dirençli, rutubete karşı dayanıklı akrilik iplikler hacimli ve esnek yapılarıyla yüne en yakın görünüm ve hissi sağlarlar. Yün halılara göre daha düşük fiyatlıdırlar, daha fazla ve canlı renk seçenekleri vardır. Bu iplerin dezavantajı ise yün gibi hav çıkarmasından dolayı alerji riski taşımasıdır.

Polyester ve polipropilen iplikler diğerlerine kıyasla basınca karşı daha az dayanıklıdır. Bu halıların üzerindeki mobilyaların yeri daha sık değiştirmeli ve daha sık süpürülmelidirler. Bu tür ipliklerin avantajı daha az hav çıkartması ve yapılarından dolayı lekeyi daha geç emmeleridir. Bu ipliklerin dezavantajı ise çabuk keçeleşmesi, statik elektrikten dolayı toz çekmeleri ve ısıya karşı dayanıksız yapılarıdır.

2) Dokuma Sıklığı

Dokuma sıklığı halıda ne kadar ip (hammadde) kullanıldığını gösteren başlıca kıstastır. Sıklık ne kadar fazlaysa ısı yalıtımı ve dayanıklılık o kadar fazla olur. İp yüksekliği ise kalitenin değil konforun göstergesidir. Genel olarak ip ne kadar yüksekse temizlik o kadar zorlaşır, konfor o kadar artar.

3) Teknolojik Özellikler

İp ve sıklıktan sonra teknolojik özellikler de günlük kullanımda çok önemli hale gelmiştir. Halının Antibakteriyel olması, nano teknoloji ile sıvı iticilik kazanması ve kendini temizlemesi, kaydırmaz özelliği, az hav çıkartmasını sağlayan özellikler, sigorta özellikliği satın alma kararında önemli rol oynar hale gelmiştir.

Yorumlar

Yorum bulunamadı!

Yorum gönder

Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık