Akrilik Halı Nedir ve Nasıl Temizlenir?

Gönderen: Yunus Emre In: Nedir On: Yorum Yap: 0 Hit: 39376

Evimize halı alacağımızda karşımıza farklı bir çok değişken çıkmaktadır. Bu değişkenlerden biri de halının üretildiği iptir. Günümüzde halı üretiminde en çok kullanılan ipliklerin başında akrilik gelmektedir. Bu sebeple bu yazımızda akrilik halı nedir, nasıl temizlenir gibi konulara değineceğiz. 

Akrilik Halı Nedir?

Sentetik bir elyaf olan akrilik, sentetik ürünler içerinde yüne en çok benzeyen üründür. Bu sebeple yapay yün olarak da adlandırılmaktadır. Her üründe olduğu gibi olumlu ve olumsuz bir çok özelliği vardır. Günümüzde halı üretiminde en çok kullanılan ipliklerin başında akrilik gelmektedir.

Yumuşaklığı ve dokusu ile yüne benzemesi ve fiyatının yün halılara göre daha uygun olması akrilik halının çok tercih edilmesine sebep olmaktadır.

Akrilik elyafların bir özelliği de diğer elyaflarla kolay harmanlanabilmesidir. Sitemizde bulunan halıları incelediğinizde bazı ürünlerin %100 akrilik, bazı ürünlerin ise akrilik ve polyester karışımı olduğunu görürsünüz. %100 akrilik halıların özelliklerini aşağıda vereceğiz ancak karışım halıların özellikleri karıştırılan elyafa göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Daha önce yazdığımız "Halının Kalitesini Belirleyen Etkenler" yazısı için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Akrilik Halı Özellikleri Nelerdir?

Her üründe olduğu gibi akrilik halılarında olumlu ve olumsuz özellikleri vardır.

  • Lekeye karşı nispeten dirençlidir ve temizliği kolay bir üründür.
  • Fiyatı yüne göre daha düşük, polyester halıya göre daha yüksektir.
  • Sıvı emici özelliği düşüktür. Bu sayede nemi az çeker.
  • Yumuşaklığı ve hissi yüne benzemektedir.
  • Küflenme, aşınma ve rutubete karşı dayanıklıdır.
  • Salon ve misafir odasında en çok tercih edilen halılar, akrilik halılardır.
  • Olumsuz özelliklerin biri ürünün sentetik olmasıdır.
  • Ürünün hav çıkarma (tozlanma) tüylenme ihtimali vardır. Bu toz elektrikli süpürge ile temizlendikçe ve ürün kullanıldıkça azalmaktadır. Royal, Pierre Cardin ve Atlas firmaları bu sorun için bazı adımlar atarak tozlanma oranını %65'e kadar düşürebilmişlerdir. Hatta Royal firması yeni Galata serisinde tozlanmayı tamamen sıfıra indirmeyi başarmıştır.

Akrilik Halı Nasıl Temizlenir?

Tüm halılarda olduğu gibi akrilik halılarda da leke meydana gelir gelmez müdahale etmek önemlidir. Geç müdahale lekenin halıya daha çok işlemesine ve temizliğinin zorlaşmasına sebep olabilmektedir. Lekeye erken müdahale edilerek leke tamponlanarak halıdan emilmeli ve leke en az kimyasal ile halıdan uzaklaştırılmalıdır. Halı temizliğinde yapılan en büyük yanlışlardan biri lekenin üzerine bastırarak ovalamaktır. Ovalama sonucu leke halının dibine işleyerek temizliği çok zor bir hale getirebilmektedir.

İlk temizleme işleminde kirin halıdan gittiğini düşünerek yanılabilirsiniz. Çünkü leke temizlik esnasında dibe çökmekte ve kuruma esnasında tekrardan yüzeye çıkmaktadır. Bu durumda temzilik işlemini tekrarlanmalıdır.

Halı temizliği için mutlaka halı şampuanı kullanılmalıdır. Temizlik esnasında da şampuanın köpüğü kullanılarak temizlik yapılmasında fayda vardır.

Leke temizlenirken mutlaka dıştan içe doğru temizlenmeli ve lekenin dağılmamasına dikkat edilmelidir.

Ülkemizde halı temizliğinde yapılan en büyük yanlışlardan biri de temizlik için tuz ruhu ve çamaşır suyu kullanılmasıdır. Bu tarz kimyasal ürünler halının hem dokusuna hem de rengine zarar verebilmektedir.

Not 1: Royal Halı Galata seri özel olarak çamaşır suyu ile temizlenebilmektedir.

Not 2: Halınızın elde ve evde yıkanması tavsiye edilmemekle birlikte profesyonel yıkama önerilmektedir.

Akrilik hakkında daha fazla bilgi için; Akrilik Kumaş Nedir

Yorumlar

Yorum bulunamadı!

Yorum gönder

Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık